Garantert suksess med oldemors stauder

jul 13th

Oldemors stauder er gamle planter, som i generasjoner har vist at de trives i det tøffe norske klima og fortsetter å gi blomstrende glede i små og store hager år etter år.

Det er alle hageeieres drøm, men det er slett ikke sikkert du finner de sjeldne skattene i salg på hagesenteret. Her er noen tips du kan prøve for likevel å få tak oldemors planteskatter til din hage.

Oldemors stauder

Sibiriris, Iris sibirica

Sibiriris, Iris sibirica

Utvalget av blomsterstauder, som har vært til glede og nytte i norske hager, i hundrevis av år er stort – og fortsatt er ikke alle engang oppdaget! Har du en gammel hage kan det derfor godt være at du allerede har en eller flere planteskatter, som Norsk genressurssenter gjerne vil vite om – se etterlysning planter.

Duppesoleie, Ranunculus aconitifolius

Duppesoleie, Ranunculus aconitifolius

De gamle plantene har stor kulturhistorisk og genetisk verdi. I Oslo kan du blant annet se gamle blomsterstauder i oldemors hage i Botanisk hage i Oslo og Dronningparken, som er en egen del av Slottsparken. Har du sett plantene på forhånd, er det lettere å se hvilke blomsterstauder, som vil passe i din hage.

Stauder fra PLANTEARVEN®

Under varemerket PLANTEARVEN® har Norsk genressurssenter valgt ut hele 130 forskjellige sorter oldemors stauder, som hagesentre kan bestille for levering.

Stjerneskjerm, Astrantia major

Stjerneskjerm, Astrantia major

Er du heldig har ditt lokale hagesenter allerede planter fra PLANTEARVEN® i sitt planteutvalg. Hvis ikke, kan du spørre om de kan bestille plantene du ønsker deg for levering til neste sesong.

 Meld deg inn i planteklubb

Norsk genressurssenter har også opprettet planteklubber, hvor medlemmene deltar aktivt for å ta vare på utrydningstruede gamle planter, ved å dyrke avleggere, fra en eller flere bevaringsverdige sorter, i egen hage og dele plantene med andre medlemmer.

Gul daglilje, Hemerocallis 'Lilioasphodelus'

Gul daglilje, Hemerocallis ‘Lilioasphodelus’

Du kan melde deg inn og i tillegg til en planteklubb for stauder, finnes det også planteklubber for interesserte i;

  • Grønnsaker, urter og potet
  • Roser
  • Bær
  • Stueplanter
Sibiriris, Iris sibirica

Sibiriris, Iris sibirica

Hør med familie, venner og bekjente

Har du familie, venner eller bekjente med gamle hager, kan det godt tenkes at det gjemmer seg skjulte planteskatter der. De fleste vil bli stolte og glade for å kunne dele plantestiklinger, frø eller rotdeler fra stauder de er glad i med andre.

Gul daglilje, Hemerocallis 'Sovereign'

Gul daglilje, Hemerocallis ‘Sovereign’

Tilby deg å hente frø eller avleggere (stiklinger eller rotdeler) selv, og hent sent på høsten, når det ikke lenger gjør så mye om det blir litt uorden i bedene. Pass også på at du ikke får med deg avleggere du ikke vil ha for eksempel Skvallerkål, Aegopodium podagraria, som raskt etablerer og sprer seg på bekostning av andre planter.

Vårtreff i Botanisk hage i Oslo

Under vårtreffet til Botanisk hages Venner i mai hvert år selges planteoverskuddet fra Botanisk hage i Oslo til alle besøkende med bl.a. et spennende og godt utvalg fra oldemors hage. Det er et populært arrangement det er vel verdt å besøke for alle hageinteresserte i Oslo og omegn.

Martagonlilje, Lilium martagon

Martagonlilje, Lilium martagon

Kvaliteten på plantene, som selges under vårtreffet, er normalt bedre enn på hagesentrene – og er du heldig inneholder èn staude også flere stiklinger enn du ville fått ved staudekjøp på hagesenteret. Prisene fastsettes fra år til år, men har så langt også vært lavere enn det man må betale ved kjøp av stauder på hagesenter.

Mange av staudene, som selges, er allsidige og lettstelte, men det finnes unntak. Så husk å sjekke hvilke behov plantene har før du plasserer og planter dem. En plante som for eksempel krever full sol vil trives dårlig i et blomsterbed med mye skygge.

Men det er lett å sjekke hvilke behov plantene har. Botanisk hages venner legger vanligvis ut kataloger med oversikt over hvilke planter, som vil bli solgt litt tid i forveien. I oversikten står det også vanligvis litt informasjon om planten og hvilke krav den har til plassering og vekstforhold, for å gi rik blomstring.

Kilder:

Plantearven.no – Norges genressurssenter

Vårtreffet – Botanisk hages Venner

Norsk institutt for bioøkonomi

Naturhistorisk museum i Oslo