Bare vinn-vinn å passe på at svartelistede hagevekster ikke blir uønskede hagerømlinger

mar 10th

Kjente du iskalde ilinger i nakken når regjeringen i juni 2015 bestemte at mange av hageplantene du elsker høyt eller lenge har drømt om å skaffe deg ville bli svartelistet? Det gjorde jeg, for det gjelder flere av plantene jeg har i hagen og er uendelig glad i. Lupinus colormix

Etter å ha vært gjennom tapre forsøk på å fortrenge og tvile på om det kunne være sant, tok jeg omsider tyren ved hornene og leste meg opp på hva jeg kan gjøre for å beholde dem. Siden har ikke tanken på å måtte kvitte meg med dem tatt fra meg nattesøvnen.Lupinus dark blue and white1

Frihet under ansvar

For så sant du tar ansvar og gjør det du kan, for at dine «svartelistede» planter ikke skal forville seg ut av din hage, inkludert å passe på at frø, jordskudd, plantemateriale o.l. fra de svartelistede plantene ikke får spre seg til naboer eller ut i naturen, kan du beholde de svartelistede hagevekstene så lenge du vil og de lever.

Alt du må gjøre er følge med, flytte, beskjære og beholde det grønne gullet fra hagen 

Den første oppturen jeg fikk var når jeg oppdaget hvor lite jeg egentlig må gjøre. For min konklusjon er at jeg vil kunne ivareta ansvaret fullt ut, så sant jeg bare

  • følger spesielt med, sjekker, flytter og beskjærer svartelistede eller planter og busker, som kommer for nære hagegrensene og viser at de lett sprer seg, fra vår til høst.
  • er mer kritisk til hvilke planter jeg introduserer, spesielt hvor de kommer fra og hvordan de vil oppføre seg.
  • beholder alt det grønne «problematiske» gullet hagen produserer selv, heller enn å kvitte meg med det på nærmeste avfallsmottak.Lupinus pink and bluepurple up close

Sparer deg for ressurser, gir næringsrik jord, sparte penger, mer hageglede og god samvittighet

Den andre og beste oppturen kom når jeg tenkte over at når jeg komposterer hageavfallet i egen hage, så slipper jeg også å bruke tid, krefter og penger på å frakte det til nærmeste avfallsmottak.

I tillegg gir hageplantene næringsrik jord jeg kan bruke til å gjødsle og lage nye blomsterbed, planting av bærbusker, trær o.l. og sist med ikke minst, kan jeg nå med god samvittighet klippe av å ta med flere av hageplantene inn og bruke dem i buketter og dekorasjoner.

Så det jeg først fryktet skulle bli et sorgens kapittel i mitt hageliv, ble i stedet mer hageglede, sparte ressurser og penger og god samvittighet.

Oversikt over invaderende hageplanter i ditt distrikt – SABIMA

Her finner du oversikten over alle hagevekster regjeringen har forbudt og gjort søknadspliktige – regjeringen.no

Brosjyre med bilder av svartelistede hagerømlinger Indre Oslofjord – Fylkesmannen i Oslo

Flere bilder Hage- og sandlupiner – Flickr

Lupiner – Nektarhagen.no