En uke igjen til morsdag og valentinsdag 14. februar

feb 7th

Det er en gyllen anledning til å gi mor en heldagsfeiring hun sent vil glemme – og for de fleste mammaer er det ikke gaver, som koster en formue, som rører hjertet mest. Det er heller de gavene du lager selv, som viser at du er glad i henne.The heart of a bright pink rose

Det beste er å legge en plan sammen med pappa eller kjæresten til mamma, så man kan finne på flere ting i løpet av dagen hun vil bli glad for. Men går ikke det, er det mange morsomme og fine ting du selv kan finne på. Her er eksempler på hva du kan gjøre:

  • Frokost på sengen
  • Blomsterbukett
  • Gavesjekker på «tjenester»
  • Et brev, hvor du forteller om alt du setter pris på med mamma
  • Yndlingsmiddagen hennes
  • Kake og kaffe

Lag morsdagsbuketten selvVibrant colorplay of roses

Blomsterbutikkene selger blomster du kan kjøpe å sette sammen til en bukett selv. Det er lettere og morsommere enn du kanskje tror, i tillegg til at du får din egen personlige vri på gaven. Fargeutvalget du kan velge mellom er enormt – og de røde rosene bør du uansett la pappa eller kjæresten kjøpe til mamma. Kanskje kjenner du igjen mammas favorittblomster eller finner blomster i hennes yndlingsfarge.

Er det ikke en blomsterbutikk der du bor er det mange dagligvarebutikker og bensinstasjoner, som også selger blomster. Det kan være litt mindre blomster å velge mellom og pass på at de du kjøper ser friske og fine ute, men ellers er ikke blomstene annerledes enn de du kjøper på blomsterbutikken. Før blomsterbuketten kan settes i en vase må den kuttes, men det bør du la en voksen gjøre – det er fort gjort å skjære seg.

Lange roser er dyre og ofte bortkastet

Kjøp korte roser. De er billigere enn de lange og passer i korte vaser, som ikke velter så lett som lange. Kvaliteten og utvalget i korte roser er ikke dårligere enn lange, heller tvert om. Mange foretrekker å bruke korte vaser – og selv stilkene på korte roser må ofte kuttes, for at de skal passe i vase. De ekstra pengene man må betale for lange roser er derfor ofte bortkastet.

Bouqouet of blue Freesia and pink roses

Velg Fairtrade-roser for mammaer i hele verden

Hvis du kjøper roser, som er merket med Fair trade-merket, kan du være sikker på at mammaene, som har arbeidet med blomstene,  får permisjon til å være hjemme med barna sine når de blir født, har fast arbeid og lønnsutbetaling på samme tid hver måned. Det er viktig for at mammaer i hele verden skal kunne være gode mammaer for barna sine og ha det bra.

Allergivennlige blomster

Er mamma allergisk kan det være bedre å tegne blomstene heller enn å gi henne ekte blomster. Men det finnes også blomster, som er «allergivennlige» som for eksempel luktfrie roser og flere andre blomster. Nrk gir her liste over allergiker «vennlige» blomster.

Lag «gavesjekker» til mamma

Hvis du vet om flere tjenester du kan gjøre, som vil gjøre mamma glad, men som ikke er blant oppgavene du allerede har hjemme, kan du lage «gavesjekker» til mamma hun kan bruke i løpet av året. Det er både en morsom, omsorgsfull og nyttig gave hun helt sikkert vil sette pris på å få. Gavesjekkene kan du dekorere og tegne på, slik at de blir fine å henge opp på en korktavle eller med magneter på kjøleskapet.

La pappa kjøpe de røde roseneRød rose1

Røde roser symboliserer lidenskapelig kjærlighet og er blomstene pappa eller kjæresten hennes bør kjøpe i valentinsgave til henne. For på blomsterspråket betyr;

  • 1 rød rose – Jeg begjærer deg
  • 3 røde roser – Jeg elsker deg
  • 7 røde roser – Din for evig
  • 12 røde roser – Sterk kjærlighet

Morsdag for mammaer i Norge siden 1918

Morsdagen har blitt feiret i Norge siden 1918, når Dorothea Schjoldager og Karen Platou, i samarbeid med ideelle organisasjoner, private næringsdrivende og massemedia fikk gjennomslag for at morsdagen skulle bli en årlig begivenhet i Norge. Morsdagen feires på forskjellige dager rundt om i verden. I Norge feires morsdagen andre søndag i februar, som i år faller på samme dag som valentinsdagen.
Blå og rød freesia up close 1

Roser må skråskjæres

Blomster med treaktig stilk, som roser og voksblomster, må skråskjæres for at blomstene skal klare å trekke opp nok vann til å holde seg vakre i buketten lenge. Fjern alle torner og bladverk, som vil komme under vannlinjen i vasen. En rask dypp i varmt vann skader «såret» der rosene har fått stilken skråskjært, men gjør at det holder seg åpent, samtidig som  bakterier holdes unna. Blomstene setter du i kaldt vann, gjerne utrørt med et par te-skjeer sukker. Det gjør samme nytten som rosenæringen, som følger når du kjøper rosene i blomsterbutikken.

Kilder:

Morsdag – wikipedia

Valentinsdagen – Wikipedia

Fair trade blomster – fairtrade.no

Blomster for allergikere – NRK.no

Roses – Wipipedia.org

Blomsterspråket – rosen.origo.no

Freesia – Wikipedia.org