Blomster eller grønne planter = Valentinsdagen 14. februar

feb 1st

Valentinsdagen, St. Valentinsdagen eller også alle hjerters dag 14. februar, er ingen tradisjon i Norge, men en glimrende anledning likevel, til å gi de du er glad i litt oppmerksomhet og markere at du er glad i dem. Med blomster eller grønne planter – eller gjerne begge deler – er det lett å finne en Valtentinsgave, som passer din lommebok!

Pink rose up close 1Blomsterbutikkene har som regel et stort utvalg med ferdige buketter og dekorasjoner du kan velge mellom – gjerne med tillegg av sjokolade, drops e.l. – i forskjellige prisklasser.

Velg blomsterbutikker, fremfor buketter på dagligvare butikken eller bensinstasjonen, hvis du vil være rimelig trygg på at blomstene er behandlet, slik at de har kvaliteten de skal ha når de selges.

Lag valentinsbukettene selv!

Blomsterbutikkene selger også avskårne blomster (også kalt snittblomster) du kan kjøpe å sette sammen til en bukett selv. Det er lettere og morsommere enn du kanskje tror, i tillegg til at du får satt ditt eget personlige preg på gaven.

Se etter Fair trade-merket, hvis du vil være sikker på at kvinnene, som har arbeidet med blomstene, får svangerskapspermisjon og rett til å organisere seg – og faste ansettelser og lønnsutbetaling til faste tider for alle ansatte.

Luktfrie roser kan nytes av allergikere

Det beste er kanskje å finne et annet alternativ enn blomster, men luktfrie roser og flere andre blomster kan nytes av allergikere, så det kan også være en suksess å gi bort blomsterbuketter til allergikere. Det behøver hvertfall ikke utelukkes som alternativ helt med en gang. Nrk gir her liste over allergiker «vennlige» blomster.

Langstiklede roser er dyrere og må som regel klippes

Lange roser er dyrere enn korte roser, men fargeutvalget, blomstenes fylde og kvalitet er som regel ikke dårligere med de kortstilkede rosene. Mange foretrekker å bruke lave vaser, fordi høye vaser velter lettere og oftere. De lange rosene passer ikke i de lave vasene og de ekstra pengene du betaler for blomstens lengde er dermed ofte bortkastet.

"Jeg begjærer deg" er kanskje ikke det du har lyst til å si til mor eller svigermor på Valentinsdagen

«Jeg begjærer deg» er kanskje ikke det du har lyst til å si til mor eller svigermor på Valentinsdagen

Røde roser til ditt hjertes utkårede

Det er mange blomster å velge mellom, som signaliserer kjærlighet på blomsterspråket, og røde roser er for de fleste kjent som «kjærlighetens blomst». Men røde roser bør du kanskje forbeholde ditt hjertes utkårede, og unngå å gi til mor eller svigermor, ettersom røde roser på blomsterspråket betyr;

  • «Jeg begjærer deg» – 1 rød rose

  • «Jeg elsker deg!» – 3 røde roser

  • «Din for evig» – 7 røde roser

  • «Sterk kjærlighet» – 12 røde roser

Roseblader fra roser du får til overs kan du for eksempel strø utover duken, som vakker dekorasjon, til den romantiske middagen du har forberedt. Eller hva med å bruke roseblader som «topping» på et varmt bad du har forberedt til henne?

Stort fargeutvalg i roser også for mor og svigermorLets celebrate life

Grønne og blomstrende planter kan være en bedre valentinsgave til mor eller svigermor. Men foretrekker du å gi blomster er fargeutvalget så stort, både i roser og andre typer snittblomster, fra sarte hvite til fargesterke, flammende orange, at det er nærmest umulig å ikke finne blomster i farger du vet mottaker vil sette pris på.

Velg spennende, romantiske eller dramatiske farger og blomster

Farger som er i kontrast til hverandre, som for eksempel rosa og orange, kan gi en fargesprakende bukett. Roser gir klassisk skjønnhet og rød og blå freesia, som brukt her, gir buketten ytterligere farge, i tillegg til at buketten vil spre en herlig duft i rommet den plasseres i, uten at den blir for påtrengende.

Bouqouet of blue Freesia and pink rosesFarger, som harmonerer med hverandre, som for eksempel lyseblå og lysrosa, gir et mer romantisk uttrykk. Her er lysrosa roser satt sammen med lyseblå freesia i en bukett, som passer for de som foretrekker at buketten utfyller resten av interiøret, heller enn å tiltrekke seg oppmerksomheten.

3 for 2 hos blomsterkjedene lønner seg ofte

Generelt kan det lønne seg å benytte seg av tilbudet om «3 for prisen av 2 buketter», som blomsterbutikker i blomsterkjedene Mestergrønn og Interflora tilbyr, rett og slett fordi du får mer blomster for pengene. Fargeutvalget er ofte variert og godt.

Se gjerne på bukettene med blomster som har sprunget mest ut, for å se hvordan de vil være når de er på sitt beste, men kjøp buketter, hvor du ser at knoppene er på vei til å springe ut, men fortsatt har en dag eller to igjen før det skjer. Det vil gi lengre holdbarhet for bukettene du lager.

White Chrysanthemum combined with pink Liasanthus and pink waxflower

Roser må skråskjæres

Blomster med treaktig stilk, som roser og voksblomster, må skråskjæres for at blomstene skal klare å trekke opp nok vann til å holde seg vakre i buketten lenge. Fjern alle torner og bladverk, som vil komme under vannlinjen i vasen. En rask dypp i varmt vann skader «såret» der rosene har fått stilken skråskjært, men gjør at det holder seg åpent, samtidig som  bakterier holdes unna. Blomstene setter du i kaldt vann, gjerne utrørt med et par te-skjeer sukker. Det gjør samme nytten som rosenæringen, som følger når du kjøper rosene i blomsterbutikken.

Kilder:

Fair trade blomster – fairtrade.no

Blomster for allergikere – NRK.no

Roses – Wipipedia.org

Blomsterspråket – rosen.origo.no

Freesia – Wikipedia.org