Nektar er starten på honningen vi nyter

jan 1st
Gul daglilje

Hemerocallis Lilioasphodelus

Nektar er starten på den gylne honningen vi kan nyte i kaker, desserter, grillsaus, salatdressing osv. og er en sukkerholdig væske blomstene lager for å tiltrekke seg honningbier, humler, sommerfugler og andre insekter, som til gjengjeld bidrar til å spre pollenkorn fra en plante til en annen, slik at plantene befruktes og produsere frø og nye planter.

På vei ned til den søte nektaren må honningbien passere pollenbærerene, som er fulle av blomsterstøv, som lett fester seg til honningbiens kropp og blir med til neste blomst. Finner pollenkorn der veien til blomster arret befruktes planten og frødannelsen starter.

Honeybee having a pollen bath in Malva moschata AlbaHonningbier og humler kan ha hele 15000 pollenkorn med seg fra en plante til en annen. Nektar inneholder også andre næringsstoffer, som aminosyrene, organiske syrer, terpener, proteiner, vitaminer, ulike eteriske oljer med mer.

Nektarrike blomster varsler humler, bier og andre pollinerende insekter om at de har nektar gjennom å lage nektarmarkører, merker med kontrastfarger eller spesiell form. Mange arter av nattsvermere, flaggermus og kolibrier er også avhengig av å kunne hente nektar fra blomster for å kunne leve.

Enkelte arter spesialiserer seg også på å hente nektar fra bestemte blomster. Spesialiseringen kan være nødvendig, fordi konkurransen om nektaren kan være hard, men gjør artene også sårbare for miljøendringer, som negativt påvirker leveforholdene for blomstene de er avhengig av.

Humler og bier trenger vår hjelp og vi trenger deres! Her er de tre viktigste tingene du kan gjøre;

La humla suse

Gjør din hage til et paradis for nektarelskende insekter og dyreliv. Velg nektarrike planter, som er attraktive for humler, bier og andre pollinerende insekter. Fremelsk mangfold av blomster i hagen – og slutt å riv deg i håret over «ugress», som kløver og løvetann i plenen.

Gå for giftfri hage

Få hjelp av nytteinsekter, som spiser skadeinsektene som du vil bli kvitt, heller enn å bruke gift i hagen. Det gjør du ved å velge planter og legg forholdene til rette i blomsterbed og rabatter for nytteinsekter, som edderkopper, biller, marihøner osv. Har du lyst til å kunne dyrke og spise frukt, bær og grønnsaker og bidra til bedre miljø og klima for alle bør du holde deg langt unna bruk av gift.

Gjør hagen klimavennlig

Trær og busker gir ly og bedre leveforhold for planter, dyr og insekter. For oss mennesker viser forskning at trær øker trivselen og reduserer stress. Prognosene sier at vi over tid vil få fuktigere klima. Behold eller plant trær, busker og planter, som trives og kan nyttiggjøre seg fuktig klima.

Kilder:

Nektar – Wikipedia

Pollinering – Wikipedia

Humler – Wikipedia

Bier – Wikipedia

Parker under press – forskning.no

Bli med på å redde humlene – Regjeringen.no