Ranunkler gjør våren til et fargesprakende eventyr

apr 19th

Vil du sette ekstra farge på tilværelsen og feire våren med blomster? Da bør du se etter ranunkler, som selges som snittblomster, potteplanter eller knoller fra februar og utover våren.

Fra romantisk hvit til sensuell rød og lidenskapelig orange

The center of a pink RanunculusLike mye som de hvite, kremfargede og pastellfargede ranunklene oser av romantikk og vårforelskelse, så oser de fargesterke ranunklene i rød, gul, orange og dyplilla av lidenskap og kjærlighet, med dybde i seg.

Hver enkelt blomst gjør også så mye ut av seg, at selv en ranunkel alene, i en liten vase, kan gjøre et stort inntrykk. De delikate blomstene og fargene gjør det lett å sette sammen en bukett, som gir et romantisk, lidenskapelig eller fargesprakende inntrykk.

Ranunkel1

Kjøp med holdbarhetsgaranti

Ranunkler er mer utsatt for råte enn mange andre blomster og det er ikke alltid like lett å oppdage før de henger med hodet. Derfor kan det være lurt å kjøpe ranunklene fra en blomsterkjede med holdbarhetsgaranti og gjøre krav på garantien om blomstene ikke innfrir forventningene, selv om du har behandlet blomstene godt. Tell også med blomster, som ved utpakking viser seg å være brukket o.l..

Pass på at kvaliteten er god

Pass på at kvaliteten står i forhold til det du betaler. Er kvaliteten god har blomstene klare farger, med delikate og hele blomsterblader uten skader. Stilken og bladverket er robust og har en frisk grønn farge. Ser du antydning til brune eller grålige flekker på stilken, bladverket eller blomstene, bør du la være å kjøpe dem. Sannsynligheten er stor for at de vil ha kort holdbarhet og gi deg lite glede, om noen i det hele tatt.

Three of a kindVarsom transport hjem

Ranunklene er skjøre, så pass på at de blir godt pakket inn og blir behandlet så varsomt som mulig under transporten hjem. Blomsterpakken vil ikke skjerme ranunklene fra å kunne få støtskader om den ikke transporteres forsiktig. Hjerte av rosa ranunkel

Nydelig fotomotiv

Ranunkler gjør mye ut av seg og blir bare flottere etterhvert, som de slår ut i full blomst, og er et nydelig fotomotiv. Knips noen bilder med mobilen du kan bruke, som oppmuntring for deg og andre. Eller hvorfor ikke ramme inn bilder du tar av ranunklene og bruke dem, som dekorative og personlige kunstprosjekter i interiøret?

Vakre buketter eller dekorasjoner

Ranunculus asiaticus er enestående vakre, som snittblomster i vase eller dekorasjoner. Skråskjær stilken, fjern blader og knopper, som vil bli stående under vann, og plasser ranunklene lyst, men uten direkte sol, for lengst holdbarhet på blomstringen. Bruk også blomsternæringen, som følger med fra blomsterforhandleren. Den gir ranunklene næring, i tillegg til å virke hemmende på bakterier i vannet, og vil gi ranunklene lengre holdbarhet.

Tåler lave temperaturer, men ikke frost

I likhet med tulipaner foretrekker ranunklene å ha det kjølig – og står den i temperatur over 17 grader og sol, vil holdbarheten bli kort. Kjøper du ranunkel, som potteplante, eller knoller du driver frem selv, kan du plante disse ut, så snart faren for nattefrost er over. Den kjølige vårværet vil forlenge blomstringstiden.Orange ranunkel

Men kommer kong vinter på gjenvisitt, må du beskytte ranunklene, der de står eller ta de inn, For selv om ranunklene kan tåle kortere perioder med kuldegrader i luften, så tåler de ikke frost rundt røttene, som også foretrekker jevn fuktighet.Pastel Ranunkel

Nyt ny blomsterglede med ranunklene neste vår

Graver du opp og tar med inn ranunkel-knollene på høsten for mørk og kjølig, men frostfri overvintring, og ny forhåndsplanting innendørs i januar – februar med mye lys, men i temperaturer under 17 grader, vil ranunklene gi deg ny blomsterglede neste vår – sommer.

 I slekt med hvitveis og smørblomst

Ranunkler tilhører familien Ranunculaceae og er blant annet i slekt med hvitveis og smørblomst. Det finnes flere typer Ranunculus, men den vanligste i salg som potteplante er Ranunculus asiaticus. Kjent som Hageranunkler og Orientsoleie i Norge.

Mer om Ranunkler – Nektarhagen.no

Flere bilder av Ranunkler – Flickr

Ranunculus asiaticus – Wikipedia

Rosa ranunkler